zondag 19 mei 2013

DE TITELMATCH

Situatie:Rechstreeks duel tussen RSC Anderlecht (mijn favoriete voetbalploeg) en SV Zulte Waregem. De enige concurrent voor de titel. Ik oin de zetel en de match live op TV en hieronder een relaas van hoe het verloopt per 10 minuten. Ik zeg Go Sporting Anderlecht Go al gun ik het Zulte Waregem en hun trainer Francky Dury ook nog wel. Anders gezegd. Bij verlies van de landstitel aan Zulte zal het minder bitter zijn dan aan pakweg Club Brugge, Standard Liège of KRC Genk. Net een beetje zoals in 1993 toen de kleine provincieclub het haalde van Club Brugge (al supporterde ik toen wel volle bak voor Lierse dan voor aarstrivaal Brugge)

Inzet: Een rechtstreeks ticket voor de Champions League en de daarbij behorende miljoenen.

Wat als: Zulte Waregem is enkel kampioen als ze winnen in het Constant Van den Stock stadion. Bij verlies van Zulte kan ook nog Club Brugge de tweede plaats pakken als zij vandaag winnen van KRC Genk. Al de rest is beslist.

'10: 0-0 RSCA Kampioen: Aftasten. De eerste fout wordt ongemoeid gelaten door de scheids maar verder nog geen echte actie. Voorzet SVZW gaat wordt ontzet door Gillet (rsca) en bevat geen gevaar.

'20: 0-0 RSCA Kampioen: Nog steeds niet teveel actie en geen kansen. De RSCA coach Van Den Brom lijkt me nerveus tot en met. Hij kan als coach zijn allereerste landstitel winnen en heeft geen ervaring met deze situatie al kan aan de overkant hetzelfde worden gezegd van Dury die ook om zijn eerste landstitel speelt. Weer een kans voor Zulte Waregem met een voorzet die wordt voorgebracht maar de actie wordt afgefloten voor een fout van de aanvaller. Anderlecht vind voorlopig geen openingen in de goeie SVZW organisatie.

'30: 0-0 RSCA Kampioen: Vrije trap Hazard (svzw) landt op het dak van het doel. Even later vrije trap van Biglia (rsca) die wordt afgefloten wegens een aanvallende fout in de zestien meter. Kleine foutjes van Zulte Waregem houden Anderlecht goed uit de match. De wedstrijd blijft redelijk tempoloos. Suarez (rsca) is de meest actieve speler op het veld terwijl Praet (rsca) vooral naar onbestaande vrije ruimte zoekt.

'40: 0-0 RSCA Kampioen: Eerste gele kaart voor D'Haene (svzw) die een fout maakt op de zijlijn. Club Brugge scoort net dus als Zulte Waregem hier verliest worden ze derde en hebben ze geen ticket voor de Champions League voorronde. Even gaat het spel over en weer maar geen echte kansen. Dit omdat er steeds wel weer ergens een voetje van de tegenstander tussen zit of omwille van een niet zo zuivere pass. Hakje Leye (svzw) en Hazard kan door in de zestien. Geen fout en geen hoekschop voor Zulte. De organisatie bij Zulte staat als een huis en ze komen er ook af en toe door. Kansen op de titel blijven 50/50.

'45 en half time: 0-0 RSCA Kampioen: Delaplace (svzw) krijgt terecht geel omdat hij een speler van Anderlecht op zijn rush neer haalt. De vrije trap wordt op het hoofd van Gillet geschilderd maar deze plaatst de bal in de armen van Zulte goalie Bossut. Kopbal van Nuytinck (rsca) gaat op de lat na een vrije trap van Biglia. Bijna de 1-0 en een nakende 32e titel voor RSCA.

Vervelende eerste helft voorlopig met twee goede organisaties. Slordige passing zorgt ervoor dat er weinig kansen worden gecreëerd en weinig kansen worden weggegeven. Het initiatief komt van RSC Anderlecht maar Zulte staat voorlopig pal al had de titel bijna binnen kunnen zijn voor RSC Anderlecht bij de kopbal vlak voor rust. Deze spatte op de lat uiteen. Zo blijft het spannend voor de tweede helft.

'55: 0-0 RSCA Kampioen: Wissel bij Zulte Waregem aan de rust. De gecontesteerde Franck Berrier valt in voor Conte en hij moet meer voor de acties zorgen en minder de lange ballen. In het begin zijn de afvallende ballen en het initiatief steeds voor RSCA maar er is geen ruimte in de Zulte Waregem defensie. Het is wel duidelijk dat Anderlecht zal moeten oppassen voor de acties van Berrier die steeds de diepgang probeert op te zoeken. Voorlopig nog wel zonder gevaar. Schotje van Mbokani (rsca) gaat midden in het doel en makkelijk te pakken door Bossut. Het blijft een slordige wedstrijd.

'65: 1-1 RSCA Kampioen: Aanval Zulte Waregem. Hazard rechts op de zestien legt af voor Leye die voorzet tot aan de tweede paal. Daar wacht Naessens die Proto overhoeks kansloos laat. Mooi doelpunt in een saaie wedstrijd. Lucas Biglia scoort op vrije trap. Hard en laag en vooral afgeweken in de muur. Bossut ging naar de goede hoek maar is kansloos als de bal veranderd van richting. SVZW was twee minuten kampioen van België maar alles is weer te herdoen. De Zeeuw komt bij Anderlecht een onzichtbare Praet vervangen. Dit moet hen helpen om Berrier op te vangen. Ook de geblesseerde linksachter Safari wordt gewisseld bij Anderlecht voor monument Olivier Deschacht.

'75: 1-1 RSCA Kampioen: Mislukte omhaal van Mbokani op voorzet van Deschacht. Het wordt moeilijk om iets goed te maken als er nu wordt gescoord. Deschacht stoort goed; Mbokani pikt de bal mee en stift tot bij Suarez die hem op het dak van het doel plaatst. Het blijft een moeilijk te voorspellen wedstrijd die in één flits kan worden beslist want alhoewel Anderlecht probeert het spel te maken steekt er geen van beide ploegen boven uit. Geel voor Deschacht die op de enkels trapt van Leye. Hij komt enorm goed weg met geel. Club Brugge blijft op winst dus bij deze stand voetballen de kampioen en de vice-kampioen op het veld van Anderlecht.

'85: 1-1 RSCA Kampioen: Vrije schop van Anderlecht zaait een beetje paniek als deze vlak aan de tweede paal valt. De rebound gaat hoog over. Zulte slaakt een zucht van verlichting. Wissel bij SVZW. Skulason komt erop voor Malanda. Anderlecht moet de laatste tien minuten met tien verder. Centrele verdediger Kouyaté gaat met de voet hoog vooruit in en krijgt terecht rood. Het was al spannend maar de uittredende kampioen maakt het alleen nog maar spannender. Gaat Van Den Brom zijn verdediging herschikken? Meteen erna geel voor De Zeeuw. De zenuwen op het veld staan gespannen. Ook geel voor een duidelijke overtreding van Berrier. Onder een groot applaus van de thuissupporters wordt aanvaller Jovanovic gewisseld voor een extra verdediger. Wasilewski mag op het veld afscheid nemen van het Anderlecht publiek.

'90: 1-1 RSCA Kampioen: Zulte Waregem blijft geduldig werken aan een tweede doelpunt. Anderlecht denkt vooral aan verdedigen. Suarez splijt de bal tot bij Mbokani maar deze wordt meteen afgefloten voor hands. Een uitstekende kans als deze kon doorgaan. Zulte gaat voluit en Anderlecht vecht van zich af. Opnieuw Zulte in de aanval maar alles wordt voorlopig weggewerkt in de zestien van Anderlecht. Iedereen moet mee verdedigen en doet dat ook want Anderlecht staat met tien op de eigen helft en ze werken elke bal buiten die ze zien. Nog drie minuten extra tijd en het titelfeest kan losbarsten. Tijd rekken van Mbokani aan de cornervlag met daaropvolgend een foutje van Zulte Waregem. Elke seconde telt nu. Op de counter van Zulte krijgt Anderlecht een inworp. Tik tak tik tak. Wie wordt kampioen? Zulte gaat ervoor maar Anderlecht staat stevig achterin. Laatste vrije trap voor Zulte en ook hun doelman gaat mee in de zestien. Vangbal Proto en Anderlecht is kampioen !!!!!

32e Landstitel voor Anderlecht! Een spannende tweede helft is genoeg voor Anderlecht om de klus te klagen. Zulte bracht Berrier om meer diepgang en acties te brengen en dat lukte in eerste instantie. De voorsprong van Zulte Waregem was echter van korte duur. Ze mochten zich twee minuten kampioen wanen al besliste een vrije trap van Biglia er anders over. Anderlecht maakte het zich nog lastig door een rode kaart van Kouyaté op tien minuten van het einde maar het slotoffensief van Zulte woog niet zwaar genoeg door om Anderlecht te verontrusten. Proficiat aan Zulte Waregem als vice-kampioen. Het is verdiend maar er is maar één echte kampioen en dat is en blijft ROYAL SPORTING CLUB ANDERLECHT.